• EURÓPAI GENOM KEZDEMÉNYEZÉS

Molekuláris Onkogenetikai Munkacsoport

Image

Molekuláris Onkogenetikai Munkacsoport

(Országos Onkológiai Intézet, ELKH Örökletes Daganatok Kutatócsoport, Beyond 1 Million Genom-B1MG hazai vezető)
Résztvevők:
  • Országos Onkológiai Intézet Molekuláris Genetikai Osztály (vezető: prof. dr. Patócs Attila)
  • Molekuláris Patológiai Osztály (vezető: dr. Tóth Erika)

A daganatos megbetegedések kialakulásáért örökletes és szerzett genetikai eltérések felelősek. Az örökletes genetikai eltéréseket hordozók azonosításával, az érintett családok folyamatos nyomonkövetésével, az időben elkezdett szűrővizsgálatokkal a daganatos morbiditás és mortalitás csökkenthető. A már kialakult szolid tumorok komplex vizsgálatával beazonosíthatók, azok a jelátviteli pályák, amelyek módosításával a legoptimálisabb kezelés válik elérhetővé.

Munkacsoportunk célja a legkorszerűbb molekuláris és sejtbiológiai módszerek alkalmazásával létrehozni az örökletes onkogenetikai kórképekért felelős gének hazai adatbázisának létrehozása és folyamatos frissítése, azoknak a variánsoknak a funkcionális jellemzése, amelyek klinikai értékelése jelenleg kétséges. Az Országos Onkológiai Intézetben működő multidiszciplináris szakmai csapat segítségével tudjuk a betegeknek a legkorszerűbb molekuláris diagnosztika eljárásokat, amelyekkel a legnagyobb sikerrel kecsegetető terápiás döntések javasolhatók. 

Prof. Dr. Patócs Attila

„Ha az út maga a cél, akkor egész életünket a cél közelében, hogy ne mondjam: a célban éljük le, és nem teszünk egyebet, mint hogy minden erőnket, figyelmünket, szeretetünket és tiszteletünket a lét törvényeinek fölismerésére, illetőleg a törvényekkel összhangban való cselekvésre összpontosítjuk.” 

Magyar Genom Program

Szakmai információ

Kérjük tekintse meg tájékoztatónkat, szakemberek részére.

Lakossági információ

Kérjük tekintse meg tájékoztatónkat, lakosság részére.